Saló de l’Ensenyament 2012

Un any més, l’exèrcit espanyol participarà al Saló de l’Ensenyament de Barcelona (21 – 25 de març) per a captar nous reclutes. I un any més, la societat civil catalana a favor de la pau s’oposa a la seva participació per les següents raons:

Les Forces Armades transmeten una sèries de valors com l’obediència, la disciplina, el patriarcat, l’androcentrisme i, sobretot, la violència com a mitjà per a resoldre conflictes, els quals contradiuen els valors de pau, diàleg i llibertat que han de ser la base de l’educació dels i les joves del país.

Els principis de l’exèrcit s’oposen als de la LOE, inspirada en “l’educació per a la prevenció de conflictes i per a la resolució pacífica d’aquests, així com la no-violència en tots els àmbits de la vida personal, familiar i social.” I orientada a la consecució de “la formació per a la pau, el respecte als drets humans, la vida en comú, la cohesió social, la cooperació i solidaritat entre els pobles […].”

La participació de les Forces Armades al Saló de l’Ensenyament és un pas més en la normalització de l’exèrcit i la seva inserció als espais educatius, per fomentar així l’anomenada cultura de defensa i l’esperit militar, i millorar la seva imatge per animar al reclutament.

La imatge projectada de l’exèrcit com una organització d’ajut humanitari i no com el que és, un instrument per a l’exercici de la violència organitzada, és enganyosa i oculta el seu autèntic rol de defensa d’interessos més espuris.

Creiem que la seguretat humana no ha de ser garantida amb mitjans violents, sinó amb inversions en educació, sanitat, defensa dels drets humans, accés al treball i l’habitatge, la protecció del medi ambient…

Per tant, des de la convicció que l’objectiu de les institucions i agents educatius és el foment de l’educació per la pau, la ciència, el respecte, la convivència i el diàleg, creiem que l’exèrcit és incompatible amb aquests principis. A més a més, donat el crític estat dels pressupostos públics i quan altres organismes estan retallant personal, considerem inadmissible que es destinin fons a la promoció i publicitat de les Forces Armades per a augmentar-ne el reclutament.

Des d’aquí manifestem el nostre total rebuig a la participació de l’exèrcit espanyol al Saló de l’Ensenyament i demanem al Departament d’Ensenyament, en qualitat de coordinador, i a la Fira de Barcelona, en qualitat d’organitzadora, a retirar-li la invitació per aquesta i les properes edicions.

Fem fora l’exèrcit del saló d’ensenyament, desmilitaritzem l’educació!

Manifest de la campanya i adhesions: aquí

One thought on “Saló de l’Ensenyament 2012

  1. A moltes sales de professors/es se sent dir que ‘els joves no fan res’ ‘els joves no es mobilitzen’ i frases similars però, i nosaltres què fem?
    Ens agradi o no som un model que alguns estudiants segueixen. Ens agradi o no som un mirall en el qual molts joves es miren.
    Doncs fem el que hem de fer: ensenyem a fer una vaga fent-la, ensenyem a ser crítics criticant el poder establert.
    Passem a l’acció de manera activa i no passiva.
    http://joseluisregojo.blogspot.com.es/2012/03/que-hacer-ante-la-huelga-que-fer-davant.html

Leave a Reply