Skip to content

Contra la nova cara del militarisme

  • by

Publiquem una entrada del programa Contra la Militarització de la Joventut dels nostres amics de WRI-IRG

 

Al segle XXI, la guerra internacional es basa menys en la conscripció i més en la tecnologia “intel · ligent” i les forces mòbils altament entrenades. En el passat, els resistents a la guerra es van centrar en obstaculitzar i impedir el reclutament, de vegades amb èxit. Actualment, la IRG segueix amb la lluita contra els preparatius per a la guerra i les formes canviants del militarisme a tot el món, ja que un dels aspectes de la guerra no ha canviat: continua sembrant indiscriminadament la mort i la destrucció. Si us plau, planteja’t donar suport a la IRG amb una donació periòdica o única . També pots contribuir a mantenir el nostre treball deixant un llegat al teu testament.

El nou rostre del militarisme: el màrqueting gota a gota

Ja que l’exèrcit ja no pot comptar amb un flux constant de reclutes forçosos per constituir aquestes forces armades altament entrenades, s’ha de presentar ara com una opció atractiva per als joves. La publicitat de reclutament augmenta en escala i sofisticació: formar part de l’exèrcit es presenta com un mitjà per viatjar, tenir un treball segur en temps de penúria econòmica i protegir el propi país.

La visibilitat pública de l’exèrcit també augmenta en general. Això s’aconsegueix a través d’anuncis a la televisió, tanques publicitàries, revistes i diaris, mitjançant l’ús de l’espai públic per a desfilades i cerimònies militars, i especialment, a través de la presència de les forces armades en escoles, instituts i universitats. D’aquesta manera, l’exèrcit crea una cultura favorable al reclutament, a més de justificar les seves activitats d’una manera més general.

Tal com ho va expressar el cap d’estratègia de reclutament de l’exèrcit britànic: “El nostre nou model es basa en la conscienciació i això comporta un temps de 10 anys. Comença amb un nen de set anys que veu un paracaigudista en una exhibició aèria i pensa” Això és genial “. A partir d’aquí, l’exèrcit intenta augmentar el seu interès mitjançant el gota a gota.” (Coronel David Allfrey, New Statesman, febrer 2007).

Contra la militarització de la joventut

Els antimilitaristes han de respondre als canvis del reclutament militar, deixant enrere la conscripció i abordant el reclutament “voluntari”, que es nodreix de la militarització de la societat i, sobretot, dels joves.

Una nova iniciativa de la IRG – Contra la Militarització de la Joventut – vol fer front a aquesta nova estratègia.

La nostra conferència internacional d’estudi a Alemanya, al juny de 2012, va reunir seixanta-cinc participants de quatre continents per parlar de les formes en què els joves són atrets per l’exèrcit i com es poden contrarestar. Des de llavors, estem elaborant un llibre a partir dels temes que es van tractar en la conferència. Estem creant també un lloc web multilingüe de recursos per fer front a la campanya que destinen els exèrcits de tot el món als joves.

Instem a les persones i els grups a actuar i els donem suport en això: estem planejant convertir una jornada alemanya per l’Educació Sense Exèrcit, el proper mes de juny, en un esdeveniment internacional.

La IRG està en una posició idònia per ser el punt de convergència dels grups antimilitaristes que treballen sobre aquest tema.

Hi ha grups que estan creant consciència sobre la militarització de la joventut i que li fan front públicament. Diverses escoles alemanyes s’han declarat “lliures d’exèrcit” i neguen l’accés a les seves dependències a l’exèrcit alemany (Bundeswehr). Als EUA, limitar l’accés dels reclutadors a les escoles secundàries i universitats ha estat un dels principals “camps de batalla” entre l’exèrcit i el moviment antirreclutamiento.

Jo vull assegurar-me que la IRG pugui unir aquests corrents d’activisme i ampliar de cara al futur.

Per això, he decidit donar suport a aquest treball deixant una mica de diners a la IRG a meu testament . Podries plantejar-te fer el mateix?

Si en aquest moment de la teva vida no estàs planificant el futur, envia una donació a la IRG com a forma immediata de suport al treball contra la militarització de la joventut.

Gràcies.

Oskar Castro
Analista en Joventut i Militarisme als EUA

Leave a Reply