Retirem l’exèrcit del Saló de l’Ensenyament

Un any més, l’Exèrcit espanyol participa al Saló de l’Ensenyament de Barcelona (del 9 a al 13 de març de 2016). I un any més, la campanya Desmilitaritzem l’educació surt al carrer. Som la representació de la societat civil que aspira a un món millor i a qui la presència de l’exèrcit en aquest esdeveniment ens provoca rebuig i indignació.

En el context actual de retallades socials, reducció dels pressupostos educatius i augment de les matrícules universitàries, és encara més gre u la seva presència en l’àmbit educatiu. Però perquè ens manifestem? El patriarcat, l’obediència jerarquitzada, l’androcentrisme, l’homofòbia, el masclisme, la disciplina i , sobretot, la violència com a mitjà per a resoldre conflictes són els valors que transmeten les institucions militars. S’oposen totalment als valors de pau, diàleg i llibertat, solidaritat, responsabilitat, respecte, sentit crític, autonomia i igualtat que han de ser la base de l’educació.

El nostre malestar s’ha manifestat reiteradament, i, des de l’any 2008, la campanya Desmilitaritzem l’Educació ha realitzat diverses accions. Hem aconseguit que el Parlament de Catalunya i, recentment, el Consell Municipal de la Ciutat de Barcelona instin al Departament d’Ensenyament i a les autoritats responsables d’aquest Saló a no permetre la presència de l’exèrcit. Però avui, aquí hi són! I per tant hem de denunciar, també, la inactivitat del govern de la Generalitat de Catalunya davant la resolució del Parlament i la veu de la ciutadania.

La presència de les Forces Armades en un “Saló de l’Ensenyament” és un pas més en la normalització de l’exèrcit i fomenta l’anomenada cultura de defensa i esperit militar. A més, amb el seu expositor, intenten millorar la imatge de l’exèrcit i animen al reclutament, amagant la cara menys amable de la militarització, on milers de nens i nenes moren contínuament a causa dels conflictes armats.

La violència només porta més violència. Per això defensem la resolució no-violenta dels conflictes, defensem els mecanismes de provenció, mediació i cooperació, així com la igualtat, la justícia econòmica i social. És tasca de tothom la construcció d’una ciutadania crítica i global que treballi per un món en pau.

Manifestem clarament el nostre rebuig a la participació de l’Exèrcit espanyol al Saló de l’Ensenyament i demanem al Departament d’Ensenyament, en qualitat de coordinador, i a la Fira de Barcelona, en qualitat d’organitzadora, de retirar-li la invitació per aquesta i de cara les properes edicions.

I preguntem, com volem educar a les futures generacions? Com va dir Malala Yousafzai: “Un nen/una nena, un professor/una professora, un llibre i un llapis poden canviar el món”, i AQUESTES SÓN LES NOSTRES úniques “ARMES

One thought on “Retirem l’exèrcit del Saló de l’Ensenyament

  1. Moltes gràcies per aquesta necessària iniciativa. Tant de bo que l’any vinent ja no ho sigui. Educar i exèrcit, absurd.

Leave a Reply