Una acció reclama la retirada de l’exèrcit espanyol del Saló de l’Ensenyament


 

El dia de la inauguració, membres de la campanya Desmilitaritzem l’educació han fet una ‘performance’ davant l’estand de les forces armades espanyoles

Un grup de persones estirades al terra, simulant estar mortes, amb màscares a la cara i un llibre entre les mans. De fons, la cançó de John Lennon “Imagine”, símbol de diàleg i pacifisme; tot això, davant les mirades d’alumnes, mares i professores que, encuriosides, s’aturaven preguntant-se què significava tot allò. Al davant: l’estand de l’exèrcit espanyol, que, com cada any, està convidat a participar al Saló de l’Ensenyament de Barcelona.

Ahir al matí, la campanya Desmilitaritzem l’educació va convocar una acció que va agrupar professores, activistes per la pau, sindicalistes d’ensenyament i representants de la CUP. A més d’una performance, van improvisar una manifestació dins el recinte i van recórrer passadissos i estands tot cridant eslògans com “Les armes no eduquen, les armes maten”, “Fora l’exèrcit del saló” i consignes contra l’OTAN i la privatització de l’educació.

Ja fa nou anys que es va activar aquesta campanya de rebuig a la presència de les forces armades espanyoles al certamen. “El patriarcat, l’obediència jerarquitzada, l’androcentrisme, l’homofòbia, el masclisme, la disciplina i, sobretot, la violència com a mitjà per resoldre conflictes són valors que s’oposen totalment als valors de pau, diàleg, llibertat, solidaritat, sentit crític, autonomia i igualtat que han de ser la base de l’educació”, proclama el text que van llegir Ainhoa Ruiz i Marina Pérez, membres de la campanya.

Enguany, la protesta tenia un pes especial perquè també denunciava la inacció del govern català davant la Resolució 1141/X, aprovada al Parlament el 16 de juliol de 2015, que instava a retirar l’exèrcit d’aquesta fira. Ainhoa Ruiz ha dit que espera que, l’any que ve, amb la resolució del Parlament i el suport de l’Ajuntament de Barcelona, no hagin de tornar al recinte per reivindicar que els valors que transmet l’exèrcit no són un model educatiu.

Pres de La Directa

Leave a Reply