Desmilitaritzem l’Educació anuncia accions per assegurar la sortida de l’exèrcit d’espais educatius

 • El Festival de la Infància de Barcelona és només un dels espais educatius on tenien presencia les forces armades
 •  La Moció 55/XI del Parlament de Catalunya insta al Govern a evitar la presència de l’exèrcit en 6 espais educatius i promocionals

Barcelona, 29 de novembre. Avui a les 11:00 hs la campanya Desmilitaritzem l’Educació ha realitzat una roda de premsa davant el Consorci d’Educació de Barcelona i ha entrat per registre una de les cartes que dirigirà als càrrecs polítics i institucionals responsables d’evitar la presència de l’exèrcit en esdeveniments educatius i promocionals.

Han acompanyat als membres de la campanya, persones representants d’algunes entitats que formen part com a sindicats de professorat USTEC, CGT, d’alumnat SEPC, entitats vinculades al foment de la Pau, Centre Delàs, Edualter, FundiPau i plataformes antimilitaristes de Valls, Tarragona i Lleida.

També han estat presents en la roda de premsa la diputada Gabriela Serra (CUP-CC) i el diputat Ferran Civit (Junts pel Si)

 img_4679

Tot just fa una setmana, Fira de Barcelona feia pública la informació que en l’edició d’enguany del Festival de la Infància, que tindrà lloc a Barcelona del 27 de desembre al 4 de gener, no hi haurà presència ni dels militars ni dels diversos cossos policials.

Des de la campanya Desmilitaritzem l’Educació es valora molt positivament aquest fet fruit, sens dubte, de la constant pressió social, de les diverses mobilitzacions d’entitats que treballem per una cultura de la pau, així com de mestres i de mares i pares d’alumnes.

Jordi Muñoz, membre de la campanya ha assegurat:

“No obstant això, Fira de Barcelona ha assegurat que l’exèrcit mantindrà la seva presència al Saló de l’Ensenyament de Barcelona, que tindrà lloc del 22 al 26 de març vinent, Què passarà, doncs, a la propera edició de l’Espai de l’Estudiant, de Valls; a l’ExpoJove, de Girona; al Saló d’Esport i Turisme de Muntanya o a la Fira de Formació i Treball, de Lleida?”

Com ja s’ha esmentat, el passat 14 de juliol el Parlament de Catalunya aprovava per majoria una Moció sobre la Desmilitarització de Catalunya (Moció 55/XI). El cinquè apartat de l’esmentada Moció insta el Govern a:

“Evitar la presència de l’exèrcit en qualsevol centre educatiu i de formació i evitar també que sigui present a espais educatius i promocionals, com el Saló de l’Ensenyament, el Saló de la Infància, a Barcelona; el Saló d’Esport i Turisme de Muntanya o la Fira de Formació Professional, a Lleida; l’ExpoJove, de Girona; o l’Espai de l’Estudiant, de Valls”.

A partir d’avui, doncs, Desmilitaritzem l’Educació engega una campanya d’enviament de cartes adreçades a les persones de les diverses fires, entitats, organismes i administracions públiques –d’àmbit nacional i local– que tenen una responsabilitat directa –organització, col·laboració o participació– en aquests esdeveniments i en les que se’ls hi exposa que entenem que, a l’empara de la Moció sobre la Desmilitarització de Catalunya, des del càrrec i la responsabilitat que cadascuna d’elles desenvolupa, donaran les pautes i directrius oportunes, duran a terme totes les accions i gestions necessàries, adoptaran les mesures adequades i pertinents i vetllaran perquè l’exèrcit deixi de tenir presència d’ara endavant en les properes edicions de tots els espais educatius i de formació esmentats a la Moció 55/XI (Parlament de Catalunya).

Aquestes cartes s’han començat a enviar a:

img_4682

 • Meritxell Ruiz, consellera d’Ensenyament;
 • Dolors Bassa, consellera de Treball, Afers Social i Famílies;
 • Jordi Baiget, Conseller d’Empresa i Coneixement;
 • Raül Romeva i Rueda, Conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència
 • Ada Colau, alcaldessa de Barcelona;
 • Àngel Ros, alcalde de Lleida;
 • Albert Batet, alcalde de Valls;
 • Josep Lluís Bonet, president de Fira de Barcelona;
 • Constantí Serrallonga; director general de Fira de Barcelona;
 • Roser Soley, directora del Saló de l’Ensenyament;
 • Oriol Oró, director general de Fira de Lleida;
 • Xavier Sala, president de l’Institut d’Estudis Vallencs;
 • Marta Vilalta, directora general de Joventut;
 • Cesc Poch, director general de l’Agència Catalana de la Joventut; i
 • M. Mercè Jou, secretària general del Consell Interuniversitari de Catalunya.

Així mateix, s’estan adreçant les cartes a les presidències de les Diputacions de Barcelona, Lleida i Tarragona i a les dels Consells Comarcals del Barcelonès, del Segrià i de l’Alt Camp.

En la mateixa roda de premsa, Marina Pérez també integrant de la campanya ha explicat:

“Diverses entitats vinculades al foment de la Pau i l’educació vam crear, el 2008 la  campanya Desmilitaritzem l’Educació, després del primer Forum Social de Catalunya,  amb l’objectiu d’impedir la presència de les institucions militars i els seus valors en els espais educatius.   A partir de llavors i ininterrompudament, els esforços per denunciar la presència de l’exèrcit en espais educatius es va centrar en el Saló de l’Ensenyament, i durant 8 anys s’hi han fet actes públics per exigir al govern que no hi hagi presència militar en aquest espai”

La campanya Desmilitaritzem l’Educació continuarà treballant i fent accions fins assolir uns espais de lleure i formatius lliures d’exèrcits i d’armes.

1 thought on “Desmilitaritzem l’Educació anuncia accions per assegurar la sortida de l’exèrcit d’espais educatius”

 1. Pingback: Al desembre, DonesxDones ens convida a:

Leave a Reply