Skip to content

Manifest 2018: Espais educatius lliures d’exèrcits i d’armes

  • by

ESPAIS EDUCATIUS LLIURES D’EXÈRCITS I D’ARMES

Un any més, l’exèrcit torna a ser present al Saló de l’Ensenyament de Barcelona i, com cada any des de 2008, la Campanya Desmilitaritzem l’Educació també hi serem per defensar una educació basada en el foment de la cultura de pau, el diàleg, la convivència i l’antimilitarisme.

La Campanya representa la confluència de les entitats i les organitzacions que aspiren a assolir un món on la despesa militar es destini a despesa social, on s’eduqui per generar pensament crític envers el sistema actual, un dels aspectes més sagnant del qual és la guerra, la destrucció, el patiment i la mort. És per això que avui tornem a ser aquí per manifestar el nostre rebuig a la campanya de propaganda i reclutament de l’exèrcit al Saló.

Veiem com milions de persones han de fugir de casa seva pels conflictes armats. Avui dia el desplaçament forçat assoleix un nou rècord: més de 65 milions de persones han de marxar del seu país per la inseguretat que pateixen. I els exèrcits no són pas la solució als problemes de seguretat que hi ha el món.

Les polítiques estatals ens apropen a un món cada vegada més militaritzat: despesa militar en augment; comerç d’armes a països en conflicte; reinstauració del servei militar obligatori a estats europeus; militarització de les fronteres; per primera vegada la UE ha aprovat destinar recursos públics a la R+D militar; el Govern espanyol vol introduir com a temàtica educativa els “valors” militars i la “cultura  de defensa”.

La venda d’armes al món ha augmentat per primera vegada des del 2010. Així, l’any 2016 la despesa militar va arribar a 1,7 bilions de dòlars. La nostra oposició a aquest tipus de despesa és cada dia més forta i, davant d’aquest ascens desbocat de la militarització mundial, té més sentit que mai.

Denunciem la impunitat amb la qual Fira de Barcelona actua, sense retre comptes malgrat que l’Administració pública compta amb dues terceres parts del seu Consell General, possibilitant un any més la participació de l’exèrcit al Saló de l’Ensenyament quan el Parlament de Catalunya (Moció 55/XI, 14 de juliol de 2016) i l’Ajuntament de Barcelona (Declaració institucional, 26 de febrer de 2016) s’han mostrat contraris a la presència de l’exèrcit  en espais educatius, de formació o de lleure.

La presència de l’exèrcit en un Saló d’Ensenyament és un pas més en la normalització del militarisme,  mentre s’impedeix el debat sobre el model de defensa i de seguretat que la societat necessita . Així mateix, hem de dir ben alt i clar que el que fa l’exèrcit en aquest Saló no és pas oferir una sortida professional més, sinó reclutar. I aquest no és l’espai.

La violència només genera més violència. Per això defensem la resolució no-violenta dels conflictes i els mecanismes de provenció, mediació i cooperació. És tasca de tothom la construcció d’una ciutadania crítica que treballi per un món en pau.

Manifestem el nostre profund rebuig a la presència de l’exèrcit al Saló de l’Ensenyament de Barcelona.

QUE L’EDUCACIÓ SIGUI LA NOSTRA MILLOR ARMA!

PERQUÈ LA VIOLÈNCIA ACABA QUAN L’EDUCACIÓ COMENÇA.

DAVANT LES VOSTRES ARMES, LA NOSTRA NO-VIOLÈNCIA ACTIVA!

 

 

Desmilitaritzem l’Educació

Les Armes no Eduquen, les Armes Maten

 

desmilitaritzem@gmail.com

www.desmilitaritzem.blog.pangea.org

Twitter: @desmilitaritzem

 

[emailpetition id=”5″]

Leave a Reply