Skip to content

L’exèrcit torna al Saló de l’Ensenyament malgrat el rebuig del Parlament, l’Ajuntament de Barcelona i les entitats

Font: La Directa | Gemma Garcia

06/03/2018

Tot i la moció aprovada al Parlament de Catalunya i l’acord del Plenari municipal de Barcelona el 2016, la campanya Desmilitaritzem ha de tornar a denunciar la presència de l’exèrcit al Saló de l’Ensenyament. De nou, quan obri les seves portes el pròxim 14 de març, s’hi podrà trobar un estan de les forces armades espanyoles, que enguany serà de dimensions més reduïdes que l’any anterior, però majors que fa dos anys. Les més de cent entitats que formen part de la campanya han demanat que cap representant polític assisteixi a la inauguració.

En un context de creixent militarització, en què l’Estat espanyol continua ocupant llocs capdavanters com a exportador d’armament, la Fira de Barcelona fa cas omís de les voluntats i declaracions tant institucionals com socials. Jordi Muñoz, portaveu de la campanya, ha denunciat “la impunitat” de la Fira i, concretament, del president del Consell d’Administració, José Luís Bonet, així com del director general, Constantí Serrallonga.

Tot i que la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona ocupen dues terceres parts del poder accionarial de l’empresa -l’altre terç està en mans de la Cambra de Comerç-, els estatuts reserven a la Cambra la potestat de proposar els membres del Consell d’Administració, que s’ocupa de “programar les activitats”. Per tant, el president del Consell -també de Freixenet i de la Cambra de Comerç d’Espanya- i els consellers són els que permeten la presència de l’exèrcit de la Fira. Actualment, Bonet i quatre membres tenen els mandats vençuts, però l’alcaldessa Ada Colau va comunicar que no convocaria el ple de la Fira fins després de les eleccions del 21 de desembre i la formació del nou Govern.

Avui, representants de Desmilitaritzem l’educació mantindran una reunió amb la directora del Saló de l’Ensenyament, Roser Soley, per expressar-li el seu rebuig a la presència de l’exèrcit, un fet que consideren “un pas més en la normalització del militarisme”. Muñoz ha insistit que l’objectiu dels militars és “reclutar”. La campanya anima tothom a trucar al telèfon d’Atenció a l’Estudiant i Professorat del Saló per manifestar el rebuig a la presència de l’exèrcit i, alhora, ha aconseguit que els quatre grups parlamentaris (Junts per Catalunya, ERC, Catalunya en Comú Podem i la CUP) ratifiquin la moció. En el text, la campanya ha afegit un paràgraf de rebuig al conveni que la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, ha signat recentment amb escoles privades per introduir els preceptes militars, i que “vol fer extensiu als centres concertats i a escoles públiques”.

Segons el Ministeri, l’acord amb l’Associació de Centres Autònoms d’Ensenyança Privada (Acade) pretén millorar el coneixement de defensa com a instrument al servei de la pau, en el marc que han anomenat Pla de Cultura de Defensa. El projecte inclou que el professorat rebi cursos per part de Defensa i que l’alumnat visiti instal·lacions de les forces armades.

Militarització sota pretext securitari

En roda de premsa, la filòsofa Marina Garcés ha subratllat que les escoles són espais polítics, que “no vol dir que siguin partidaris i sotmesos a les lògiques de partits, sinó tot el contrari”. Garcés ha expressat l’absolut rebuig a l’entrada de la cultura de les armes, l’autoritarisme i la competitivitat a l’escola, que, ha subratllat, ha de ser un espai “per aprendre a viure junts i aprendre junts a viure”. Tant Garcés com Vicky Moreno, de Dones x Dones -entitat que forma part de la campanya- han mostrat la seva preocupació per un rearmament creixent en nom de la defensa i la seguretat.

A escala internacional, el Govern suec ha anunciat que restablirà el servei militar obligatori, set anys després d’abolir-lo. Per la seva banda, Macron ha confirmat el retorn de la mili a l’Estat francès tal com figura en el seu programa electoral i Alemanya ho estudia.

De moment, a l’Estat espanyol aquesta possibilitat no està sobre la taula, però l’exèrcit ha entrat dins els espais educatius: el Saló, però fins fa ben poc també el Festival de la Infància i encara, al Saló d’Esport i Turisme de Muntanya o la Fira Professional a Lleida, l’ExpoJove de Girona i València o l’Espai de l’Estudiant de Valls.

Leave a Reply