Invertim en atenció sanitària enlloc de militarització

  • by

Reproduïm a continuació la petició que es presentarà a la pròxima Assemblea General de Nacions Unides per part de International Peace Bureau


IPB Marienstr. 19 –20 10117 Berlin

Berlin, 23.03.2020

PETICIÓ: invertim en atenció sanitària enlloc de militarització

Nosaltres, les/els signants, demanem a les/ als líders mundials a la propera Assemblea General de les Nacions Unides* que redueixin dràsticament la despesa militar a favor de la sanitat pública i l’atenció a les necessitats socials i mediambientals.

*Les firmes es duran a l’AssembleaGeneral de les Nacions Unides el primer dia de la pròxima sessió, el 15 de setembre del 2020.

 

Saturació de l’atenció sanitària

Juntament amb l’International Peace Bureau, l’organització per la pau més antiga i guardonada amb un Premi Nobel, estem sent testimonis de les conseqüències de decisions polítiques irresponsables que han portat a la falta d’inversions en l’atenció sanitària. Els sistemes sanitaris estan assolint els seus límits i el personal de primera línia es troba sota una immensa pressió. L’emergència del coronavirus demostra l’estat de debilitat de les nostres societats: un món guiat per la financiarització, el valor de les accions i l’austeritat ha minat la nostra habilitat per defensar el bé comú i ha posat en perill la vida humana a una escala global.

Preocupats per la pèrdua del seu lloc de treball i del sou, els treballadors es veuen pressionats per anar a treballar malats. Els ancians són vulnerables i necessiten ajuda. El virus afecta especialment els més dèbils. Privatitzacions, mesures d’austeritat, i el sistema neoliberal han portat els serveis sanitaris locals, regionals i nacionals al límit del col·lapse.

Ja podem identificar lliçons pel futur –l’atenció sanitària és un dret humà tant pels joves com per la gent gran, per totes les persones d’arreu del món. L’atenció sanitària mai ha de ser retallada o subordinada a la recerca del benefici mitjançant la privatització.

 

És l’hora d’un contracte social global

L’Organització Internacional del Treball informa sobre les conseqüències del mercat laboral, amb una potencial pèrdua de 25 milions de llocs de treball, més que durant la crisi financera del 2008. S’espera que la pobresa laboral augmenti significativament, amb un increment de fins a 35 milions de persones.

Donem suport globalment i localment als esforços del moviment sindical en la seva demanda per un nou contracte social. Donem suport a la seva demanda de mesures econòmiques i recursos per tal de protegir els llocs de treball, els sous, els serveis públics i el benestar social.

 

Prioritzar el desarmament

El món gasta 1,8 bilions de dòlars en despesa militar cada any i està previst que en els propers 20 anys, 1 bilió de dòlars seran dedicats a noves armes nuclears.

La militarització és el camí equivocat a prendre; estimula les tensions i augmenta el potencial de guerres i conflictes. Empitjora les creixents tensions nuclears.

Els líders mundials han de posar el desarmament i la pau al centre en el procés d’elaboració de polítiques i desenvolupar una nova agenda pel desarmament que inclogui la prohibició d’armes nuclears. Reiterem la nostra demanda als governs perquè firmin el Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears (TPAR).

El desarmament és la clau per a una profunda transformació de les nostres economies,per assegurar-nos que els éssers humans, i no la recerca del benefici, sigui els més valorat; economies en les quals els reptes ecològics han de ser solucionats i la justícia social global ha de ser buscada.

Amb el desarmament, la implementació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, un contracte global social, i un nou tractat per la pau ecologista, podem afrontar reptes com per exemple la pandèmia del coronavirus.

Demanem als líders mundials, que es reuniran a l’Assemblea General de les Nacions Unides el setembre del 2020, que actuïn per una cultura de pau. Un camí pacífic significa que necessitem una estratègia global, un contracte social global i una cooperació global per assegurar-nos el suport de la població a escala mundial. Aquesta serà la solidaritat humana del segle XXI—per i amb la gent.

Més informació i signatures aqui

 

Leave a Reply