Skip to content

La guerra, comença aquí: Militars a ExpoJove, NO!

Reproduïm a continuació el comunicat de la Coordinadora d’ONG Solidàries dels comarques gironines i l’Alt Maresme

 

Un any més, l’exèrcit espanyol tindrà el seu estand a la Fira ExpoJove de Girona. Un any més, les entitats de la Coordinadora d’ONG Solidàries denuncien que es permeti que hi tornin a ser, normalitzant la guerra, la violència i la indústria militar. Llegiu el comunicat.

La guerra, comença aquí: Militars a ExpoJove, NO!

Exèrcits: guerra i morts a Ucraïna, reclutament d’escolars a Girona

Les entitats de la Coordinadora d’ONG Solidàries de les comarques gironines i l’Alt Maresme denuncien que es segueixi permetent la presència de l’exèrcit a l’Expojove, normalitzant així la guerra, la violència i la indústria militar, mentre la ciutadania es mobilitza contra la guerra a Ucraïna.

L’edició d’enguany del saló de la formació i l’ocupació de les comarques gironines, que se celebrarà del 30 de març al 2 d’abril, combinarà el format virtual i presencial. Més de 6500 estudiants participaran a l’Expojove, on se’ls oferirà propostes formatives per després de l’ESO. Entre aquestes propostes, hi haurà un cop més l’exèrcit espanyol, que tornarà a reclutar joves a Girona. Segons les entitats, aquest reclutament en espais educatius contribueix a encoratjar discursos bel·licistes i és un intent de normalitzar la guerra, la violència i la indústria militar com a mecanismes de resolució de conflictes.

Les entitats lamenten que l’Ajuntament de Girona i Fira de Girona hagin decidit acollir l’estand un any més, i recorden que la seva presència en aquest espai educatiu contradiu gran quantitat d’acords institucionals: la Llei de Foment de la Pau de 2003, la Moció 55/XI Sobre la desmilitarització de Catalunya aprovada el 2016 pel Parlament de Catalunya, així com, l’Acord del Plenari de la Diputació de Girona del març del 2019 que va aprovar per unanimitat la moció de la Coordinadora d’ONG Solidàries que rebutja la presència de l’exèrcit a Expojove, i la Resolució del Parlament de Catalunya de 18 de setembre de 2020 que insta a evitar la presència de cossos armats en activitats educatives. També el propi Codi Ètic de Fira de Girona, que en el seu article 5 recull “[…]en les manifestacions firals no es permetrà l’assistència d’expositors que vulnerin els valors i principis de la cultura de la pau, la defensa de la igualtat i els drets humans”.

Denuncien també  la incoherència que suposa que l’Ajuntament promogui la qualificació de Girona com a “Ciutat educadora”, un projecte té com a finalitat la construcció de comunitat i d’una ciutadania lliure, responsable i solidària, capaç de conviure en la diferència, de solucionar pacíficament els seus conflictes i de treballar pel “bé comú”; mentre permet any rere any que l’exèrcit exposi el seu discurs bel·licista i busqui reclutar soldats entre els nois i noies gironins.

Consideren especialment alarmant que succeeixi aquest any. “Es normalitza la guerra, la violència i la indústria militar, i en l’actual context de guerra a Europa no podem permetre-ho. La solució no ha de passar ni per enviar armes al front, com està fent el govern espanyol, ni per normalitzar l’exèrcit com a sortida professional pels nostres joves”, afirmen les entitats, reivindicant la Cultura de la Pau com a principi polític i educatiu necessari.

Girona, 29 de març de 2022

Leave a Reply