Skip to content

2a. Fira aeronàutica IAM (Internacional Air Meeting) del 1 al 4 d’octubre a Sabadell

Por: Coordinadora Un Altre Món És Possible

Segons s’explica a la presentació de la Fira, l’International Air Meeting (IAM) neix per incrementar la presència de la Indústria Aeronàutica i Espacial en el nostre territori i convertir-se en el punt estratègic d’aquests dos sectors, que estan clarament en expansió a Europa. S’afirma que suposarà beneficis econòmics, industrials, tecnològics i socials. Un sector de desenvolupament econòmic i de formació pel qual l’Ajuntament de Sabadell i Aeroports de Catalunya aposta decididament.

Cal tenir en compte que les indústries i serveis que es desenvolupen entorn el sector de l’aviació poden tenir una doble cara, la civil però també la militar, amb el que això significa de perill per la vida i la llibertat.

Enguany ens trobem a la Fira expositors amb aparells militars o que tenen relació amb la guerra com Amicale Jean Baptiste Solis exhibint un avió de combat de la 2a. Guerra Mundial; Generation Antonov amb un avió de la guerra de Corea; Fundació Parc Aeronàutic de Catalunya amb seu a l’Aeroport de Sabadell i exposant avions militars; la Festa al Cel amb presència de l’exèrcit de l’aire, Patrulla Aspa, paracaigudistes, armada francesa, avions bombarders i avions militars històrics; Dassault fabricant d’avions militars com Mirage, Falcon…; Aviadores Virtuales Asociados que tenen jocs de simulació sobre la guerra civil i de combat; Caithness leisure que distribueixen pel·lícules de les Forces Aèries de Canada, Alemania…i simuladors d’avions militars; Topwing indústria de Barberà del Vallès que es dedica a aparells de seguretat, vigilància i vehicles aeris no tripulats, que podria estar relacionada amb Top-wing empresa formada per ex-oficials de les forces aèries d’Israel. A més de BAIAE Barcelona Aeronàutica i de l’Espai, conglomerat d’administracions i empreses amb interessos amb l’aviació, oberta a totes les possibilitats, incloses les militars, en el que es troba l’Ajuntament de Sabadell.

Coincidint amb la Fira, tindrà lloc la Festa del Cel i la carrera mundial de Red Bull Air Race, la majoria d’avions sortiran de l’aeroport de Sabadell, incomplint una vegada més el comprimís del mateix aeroport de reduir les operacions de vol i evitar exhibicions per la manca de reglamentació existent. Aquests vols generaran molèsties a la població veïna, són sorollosos i són els aparells que emeten més emissions de CO2 per persona transportada i quiilòmetre recorregut, amb el que representa d’aportació al canvi climàtic i de contradicció a les necessàries mesures de reducció que s’han d’implementar.

Rebutgem que en festes populars s’exhibeixin i promoguin valors militars i rebutgem campanyes propagandístiques i demagògiques, on es presenta l’exèrcit com ajuda humanitària com un dels principals objectius de les forces militars, quan no hi ha transparència en la despesa militar, en la venda d’armament ni amb les missions que realitza l’exèrcit, aquest no és una institució preparada per fer mediació en situacions de conflicte, sovint mata a població indefensa i es constitueix en part del problema.

Apostem per la desmilitarització  i el desarmament en el diferents àmbits de la societat, també  en la indústria aeronàutica i de l’espai, que fàcilment barreja interessos industrials i militars i manté estrets lligams amb el Ministeri de Defensa. El sector aeronàutic disposa d’una tecnologia punta que el permet ser innovador, generar ocupació, sense necessitat d’apostar per una cursa armamentística que només porta a la mort.

Cal ser radicals en la defensa de la vida, ni una sola arma, ni un sol avió militar ni indústria militar.

Ara que s’està negociant els traspassos d’aeroports a la Generalitat, cal tenir present que per AENA els aeroports són instal·lacions militars i per tant s’han de poder desmilitaritzar.

Demanem a més que s’anul·lin les exhibicions aèries amb presència d’aparells militars i forces armades.

Demanem es compleixin els compromisos  assolits i les propostes acceptades de les Candidatures per la Pau, com la de no permetre al municipi equipaments militars.

Demanem que els grups municipals es posicionin públicament al respecta.