Si volem la Pau, que no ens preparin la guerra

Pres de: antimilitaristas.org

PER LA JUSTÍCIA SOCIAL I LA PAU MUNDIAL, NO A l’OTAN

i a les seves super maniobres militars “Trident Juncture 2015” al territori.

Durant el mes d’octubre i fins al 6 de novembre de 2015 tindran lloc les maniobres Trident Juncture de l’OTAN, principalment a Itàlia, Portugal i en l’Estat Español. Amb la participació de més de 36.000 militars de 30 estats, les maniobres seran “l’exercici mes important de l’OTAN durant 2015” i “el major desplegament de l’Aliança Atlàntica després de la “Guerra Freda” i en l’última dècada, segons el propi Ministeri de Defensa Español.

Més de la meitat de la força militar, 20.000 soldats, es despleguessin en vuit punts de l’Estat Español: els Centres Nacionals d’Ensinistrament de Sant Gregorio (Saragossa) i Chinchilla (Albacete), en el Camp de Maniobres i Tir ‘Álvarez de Sotomayor’ (Almeria) i en el Camp d’Ensinistrament Amfibi de la Serra del Retín (Cadis), així com a les bases aèries d’Albacete, Són Sant Joan (Palma de Mallorca), Torrejón i Zaragoza. A més, participaran en les “super maniobres” els marines nord-americans de Morón de la Frontera.

Les maniobres tindran dues fases diferents: una de lloc de comandament i “guerra simulada”(Command Post Exercise, CPX, del 3 a 16 d’octubre), que es desenvoluparà dins de les casernes dels estats participants, i una altra fase real (Live Exercise, LIVEX, del 21 d’octubre al 6 de novembre de 2015), en la qual s’assajaran diferents operacions navals, aèries, ofensiva terrestre, desembarcaments amfibis, llançaments paracaigudistes, accions en ambient urbà, intervencions en ambient NRBQ [nuclear, radiològic, bacteriològic i químic] i actuació de forces d’operacions especials, entre unes altres. En l’Estat espanyol la major part dels militars es despleguessin a Sant Gregorio (Saragossa), encara que Andalusia també té també un paper important durant les maniobres. De moment, ja estan construint un gran campament a la Base Aèria de Saragossa amb capacitat per 1.600 militars.

Amb aquestes maniobres l’OTAN posarà en pràctica les lliçons apreses en la guerra d’ocupació d’Afganistan, practicarà com intervenir militarment en el nord d’Àfrica amb un potencial enorme, de caire invasiu. Assajarà com aconseguir el control de recursos naturals –aigua, minerals i hidrocarburs– en un context de profunda degradació ambiental i escassetat energètica. L’OTAN s’interessa per Àfrica pel potencial conflictiu del canvi climàtic i perquè té una riquesa abundant de recursos naturals: minerals (platí, crom, manganès i cobalt, entre uns altres) i d’hidrocarburs que representen una gran part de les reserves mundials.

En el joc de poder sobre Àfrica l’Estat espanyol té un paper important, com mantenir la seguretat de les rutes de transport dels recursos naturals (Mar Roig i la Banya d’Àfrica), a més dels seus propis interessos militars i econòmics. Per això la gran majoria de les missions militars de l’Estat espanyol tenen lloc en el continent, o en l’Orient Pròxim. Espanya és responsable de controlar la “frontera sud” de la Unió Europea, de contenir la migració de les persones que fugen de la pobresa o de la guerra, garantint que els efectes de les polítiques d’explotació del continent no repercuteixin sobre la fortalesa europea. L’Estat espanyol representa la punta de llança de l’OTAN a Àfrica.

Però també les maniobres de l’OTAN estan dissenyades per enviar un missatge de força i de pressió a Rússia als seus territoris limítrofs a través de la guerra parcial o indirecta. En aquest sentit la participació d’Ucraïna – que formalment no és un país membre de l’aliança – és significativa. Trident Juncture no solament serveix per mostrar a Rússia la capacitat (i voluntat) militar de l’OTAN, a més serveix per entrenar la cooperació amb les Forces Armades d’Ucraïna. No obstant això, el missatge principal no és per a Rússia, i molt menys per a l’Estat Islàmic, Al Qaida i uns altres, l’existència del qual i accions armades són utilitzades com a justificació i propaganda de guerra. És més probable que el missatge principal sigui para Xina,

un país que té forts interessos econòmics i geoestratégicos a Àfrica. Xina aquesta invertint en molts països d’Àfrica, construint infraestructures per assegurar-se dels recursos naturals – sobretot minerals – del continent. Frenar l’expansió Xinesa a Àfrica, principal competidor dels estats membres de l’Aliança Atlàntica, és un dels motius ocults d’aquestes “supermaniobras”. Tot això forma part de la competència imperialista entre les potències militars i la seva dependència dels interessos comercials de les empreses transnacionals.

CRIDA A l’ACCIÓ

Les maniobres Trident Juncture protegeixen exclusivament a una minoria privilegiada, acreixen la despesa militar mundial en detriment de la inversió imprescindible en necessitats socials i humanitàries, com combatre les conseqüències dramàtiques de la crisi capitalista, frenar la degradació mediambiental, promoure el comerç just, la solidaritat econòmica o la cooperació per al desenvolupament global del planeta. Només en 2014 la despesa militar mundial va ser d’1,8 bilions de dòlars, mentre que en 2016 l’Estat Español consumirà 24.489,96 milions en la preparació de la guerra i en control social. En l’actualitat els 5 països amb major despesa militar d’Europa occidental són França, Regne Unit, Alemanya, Itàlia i el regne d’Espanya.

Els seus “supermaniobras” incrementen la inseguretat del planeta i, particularment, la nostra, per situar-nos com a escenari principal de les seves operacions de guerra. Ens porten la guerra “a casa”, ens converteixen en col·laboradors directes de la violència de l’OTAN, i, per tant, en objectiu de guerra dels seus oponents, encoratgen el terrorisme, la divisió social, el racisme, la por…

Els exèrcits, aquestes maniobres, representen una càrrega sagnant per al progrés mundial, són mitjans de destrucció irracional, de dominació econòmica, ideològica i de “conquesta del poder” dels quals necessitem alliberar-nos pel bé de la humanitat i de la Terra. Per això, i per la seva alta rellevància, fem una crida a la solidaritat mundial i a la cooperació de les societats en la lluita de la noviolencia activa per la democràcia real, la justícia social i mediambiental i la redistribució sostenible de la riquesa i dels recursos del planeta. Cridem a la desobediència civil i a l’acció directa noviolenta contra les maniobres Trident Juncture 2015 de l’OTAN.

Diversos col·lectius estem preparant actes de protesta i de resistència civil durant el desenvolupament de les “supermaniobras” pels quals demanem el teu suport i col·laboració. També convidem a la descentralització i autogestió de la protesta (organitza la teva pròpia acció desobedient i coordina-la amb les altres). Des del moviment pacifista i antimilitarista d’Andalusia existeixen iniciatives per organitzar accions de desobediència civil a Barbate del 30 d’octubre al 2 de novembre (enfront del Camp d’Ensinistrament Amfibi de la Serra del Retín) amb el suport d’Alternativa Antimilitarista.MOC i de la Xarxa Antimilitarista Europea. I a Saragossa estem organitzant actes de protesta del 3 al 6 de novembre (el Camp de Sant Gregorio serà de nou el protagonista de la barbàrie militarista). És urgent demostrar el nostre rebuig a la guerra i a la nova amenaça de l’OTAN. La gent tenim el poder i la responsabilitat de detenir l’avarícia i la seva violència, de millorar el nostre fràgil i petit món.

Leave a Reply