Pepe Beúnza rep el premi ICIP Constructors de Pau en representació de tots els objectors i insubmisos de l’estat

El col·lectiu d’objectors de consciència i insubmisos al servei militar obligatori de l’estat, simbolitzats en la persona de Pepe Beúnza, ha rebut aquest vespre en un acte al Parlament el primer premi ICIP Constructors de Pau, que atorga l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP). La presidenta, Núria de Gispert, ha lliurat el premi, que Beúnza ha volgut compartir amb els objectors Jordi Agulló, Martí Olivella i Ramon Panyella i l’insubmís Jaume Llansó, que l’han acompanyat a l’escenari durant el seu parlament.

La presidenta ha destacat “el paper impulsor i de denúncia, el testimoni i el sacrifici personal per una causa que es considera justa” de persones com Pepe Beúnza i dels moviments socials “que volen millorar el nostre present col·lectiu”. Així, ha assegurat que Beúnza va fer el 1971 un “acte de coratge, de generositat i de coherència al servei d’una causa justa” quan es va negar a fer el servei militar tot i saber que la decisió li comportaria una pena de presó, i ha destacat que tot i que el guardó recau en la seva persona l’acte d’avui reconeix i felicita “tot el moviment de consciència que es va consagrar a la fita de posar fi a la mili obligatòria”.

Beúnza, que ha rebut el premi amb l’auditori dempeus i un llarg aplaudiment, ha volgut destacar que el recollia “en nom de tots i amb orgull” i que “els qui més se’l mereixen són els insubmisos que van aconseguir el somni de qualsevol pacifista: buidar les casernes”. Amb tot, ha advertit que “s’ha d’utilitzar aquella campanya per aprendre i millorar”, ja que “hem passat d’una dictadura franquista a una de financera, davant la qual també hem de ser insubmisos”, perquè, ha assegurat, “no hi ha conquestes socials per sempre”. A l’últim, ha qüestionat el pressupost que cada any el govern de l’estat destina a defensa, “una despesa inútil”, s’ha lamentat, i ha raonat que “cal passar d’una cultura de mort i capitalista” a “una cultura de pau en què la vida sigui sagrada”.

A l’acte també hi han intervingut José Luis Gordillo, professor de filosofia del dret de la Universitat de Barcelona, que ha glossat la figura de Beúnza i del moviment d’objectors i insubmisos, i Tica Font, directora de l’ICIP, que ha llegit l’acta del jurat. Entre els assistents hi havia, entre d’altres, el vicepresident primer, Lluís Maria Corominas; els diputats Glòria Renom, Dolors Gordi, Elisabeth Abad (CiU), Jaume Bosch (ICV-EUiA) i Pere Aragonès (ERC), i el comissionat de cooperació internacional, solidaritat i pau de l’ajuntament de Barcelona, Manel Vila.

Via Parlament de Catalunya

Foto: Parlament de Catalunya

Leave a Reply