El govern menteix i augmenta les despeses militars en detriment de les despeses socials.

Article original a Utrera Información

El passat 7 de setembre el Consell de Ministres va aprovar mitjançant decret llei un crèdit de 1.782 milions d’euros per al pagament dels deutes corresponents als Programes Especials d’Armament. Aquests programes tenen com a objecte l’adquisició d’armes tan sofisticades que en molts casos mai arribaran a ser utilitzades i si arriben a utilitzar serà per possibilitar la participació d’Espanya en guerres com les de l’Iraq o l’Afganistan.

La concessió d’aquest crèdit confirma les denúncies que al seu dia van fer diferents col · lectius socials i centres d’estudis sobre l’ocultació per part del govern dels diners realment dedicat a despeses militars

En els pressupostos generals de l’Estat per 2.012 s’assignava una partida de 6.316.000 d’euros per al Ministeri de Defensa, el que suposava una disminució de l’11% respecte de l’any anterior. Dada que per si sol ja posa de manifest l’aposta militarista de l’actual executiu ja que en plena crisi econòmica la retallada mitjà per ministeri era del 17%. Mentre que les retallades en Defensa estaven per sota de la mitjana, per exemple, el Ministeri d’Educació i Cultura patia una rebaixa del 21% o l’Agència de Cooperació Internacional per al Desenvolupament del 71%.

No obstant això, les dades corresponents al Ministeri de Defensa només reflecteixen una part de les despeses militars. Si incloem totes les partides que segons els criteris de l’OTAN s’han de comptabilitzar com a tals i sumem la part corresponent dels interessos pagats pel deute públic, la despesa total seria de 15.835.000 d’euros i la disminució respecte a 2.011 només d’un 7 %.

Tot i això, aquesta suposada disminució del 7% en les despeses militars no podia ser certa. Només es destinaven 4,9 milions d’euros als Programes Especials d’Armament mentre que el Ministeri de Defensa tenia ja assumits uns compromisos de pagament per 1.862.000 d’euros. D’on sortiria aquests diners? Ja tenim la resposta, un Decret Llei en meitat de l’exercici pressupostari assignant els diners que en el seu moment no es va voler reconèixer i que se sabia que calia pagar. Tota una maniobra de maquillatge per amagar davant la ciutadania les veritables xifres de la despesa militar. Operació que no és nova, ja que ja l’any passat es va pressupostar un una despesa militar total de 17.017.000 d’euros i realment es van gastar 18.181.000 d’euros.

A més, aquest crèdit es finançarà a través del deute públic de l’Estat espanyol, el que significa un major endeutament i una major dependència dels mercats financers i dels plans d’ajustament imposats des del Fons Monetari Internacional, el Banc Central Europeu i la Unió Europea. Un augment del deute clarament il · legítim, ja que només beneficiarà les grans empreses del sector armamentista, per a les quals va treballar abans de prendre possessió del seu càrrec l’actual ministre de Defensa, i haurà de ser pagada per tota la ciutadania a través de les retallades , la pujada de l’IVA i la precarització en els drets laborals. Un deute que no hauríem de pagar.

Des de la Xarxa Antimilitarista i Noviolenta d’Andalusia fem una crida als diputats ia les diputades al congrés a no ratificar el projecte llei mitjançant el qual s’aprova aquest crèdit. Una democràcia no es pot basar en l’ocultació d’informació a la ciutadania. La ratificació definitiva d’aquest crèdit només posarà de manifest que no ens representen.

Igualment, des de la Xarxa Antimilitarista i Noviolenta d’Andalusia creiem que la reducció de les despeses militars només serà possible des de la pressió de la ciutadania i per això fem un crides a totes les persones a participar en les campanyes d’Objecció Fiscal a les Despeses Militars que cada any realitzen diferents col · lectius antimilitaristes en els mesos de maig i juny ia participar en totes les accions es convoquin en contra dels exèrcits, de la indústria militar, de les guerres i en favor d’un món en pau.

En particular, fem una invitació a enviar cartes als diputats ia les diputades al congrés per demanar-los que no ratifiquin la concessió del crèdit al Ministeri de Defensa participant en l’acció que hem promogut a la següent pàgina:

www.change.org

3 thoughts on “El govern menteix i augmenta les despeses militars en detriment de les despeses socials.

Leave a Reply