Dia Internacional d’Acció per l’Educació i la Investigació Lliures de Militars: 14 Juny 2013

International Day of Action

Avui, 14 de juny de 2013, grups i organitzacions d’almenys onze països – Alemanya, Índia, Israel, Nigèria, Estat Español, Xile, la República Democràtica del Congo, Regne Unit, Sud-àfrica, Suècia i els EUA – estan realitzant accions per ressaltar i oposar-se a la militarització de l’educació i la recerca.

En moltes parts del món, els militars tenen una important presència i influència en el sistema educatiu. Aquesta presència i influència cobreix des de les visites de forces armades a les escoles per donar presentacions, prendre classes i executar activitats d’aventura fins a la provisió de recursos per a l’ensenyament i la priorització de la recerca militar.

Els dos objectius principals de la participació dels militars en l’educació són la contractació de joves en les forces armades i la normalització de la guerra i la preparació per a la guerra com a instrument de política. Hi ha una falta de debat equilibrat perquè a les visions alternatives de resolució de conflictes no se’ls dóna el mateix accés privilegiat que als militars.

La recerca militar està present en una gran part de la recerca en els departaments de la ciència, l’enginyeria i la tecnologia de moltes universitats públiques. Això és a costa de la recerca socialment més útil.

La Internacional de Resistents a la Guerra demanda que sistemes educatius i la recerca pública estigui lliure de militars. Avui es desenvolupen accions i esdeveniments creatius que inclouen teatre del carrer, un seminari sobre l’educació noviolenta, pegat de cartells i la projecció d’una pel·lícula que esperem estimuli el debat sobre aquest tema.

Professorat, personal acadèmic, alumnat, les famílies –totes i tots- podem oposar-nos al status quo mitjançant l’adopció d’accions i la sensibilització, es pot tractar de difusió d’informació, la celebració de debats públics, l’organització de reunions amb equips directius o negant-se a assistir a les activitats militars i altres accions directes noviolentas.

A Catalunya

Arran de les inquietuds de diferents col·lectius crítics a la presència militar en espais educatius i d’oci infantil i juvenil, durant la celebració del Forum Social Català 2008 es va constituir la campanya Desmilitaritzem l’Educació.

En ella participen més de 40 entitats vinculades al foment de la Pau i l’educació crítica i transformadora amb l’objectiu d’impedir la presència d’institucions militars i els seus valors en espais educatius.

Sota el lema “Les Armes no Eduquen, Les Armes Maten”, s’han organitzat diferents accions per denunciar i conscienciar a la població dels valors antagònics que comporten els conceptes d’Educació i Militarisme.

Algunes accions realitzades fins ara:

Des de la campanya Desmilitaritzem l’Educació ens adherim al moviment internacional d’acció per una Educació i Recerca Lliure de Militars per compartir i aprendre més i millors maneres d’avançar en la desmilitarització de les nostres societats.

#Antimilitarist           #LesArmesNoEduquen              #14J

Leave a Reply