Denunciem la presència de l’Exèrcit en el Festival de la Infància #InfanciaSenseArmes

La campanya Desmilitaritzem l’Educació convida a la ciutadania a denunciar la presència de l’exèrcit en el Festival de la Infància i sol·licita que se li retiri la invitació a participar.

Com cada any, del 27 de desembre al 4 de gener es durà a terme el Festival de la Infància en la Fira de Barcelona,l’esdeveniment dedicat a l’oci infantil i juvenil més important de Barcelona i un dels més tradicionals a Catalunya“, segons la pròpia valoració de l’organització del Festival. Segons defineix el Comitè Organitzador -presidit per la Sra. Helena Rakosnik-, es busquen propostes que contribueixin al desenvolupament intel·lectual, emocional i social dels nens i que reforcin la comunicació afectiva amb les seves famílies. Així mateix, el Festival fomenta valors com la importància d’una bona nutrició, la solidaritat, el civisme, la creativitat o el respecte al medi ambient“. Des de la Campanya Desmilitaritzem l’Educació denunciem que com cada any, la presència de l’Exèrcit espanyol contradiu els objectius del Festival i el foment de valors positius en la infància i la joventut. La Campanya Desmilitaritzem l’Educació -en la qual participen més de 60 entitats educatives, AMPAS, centres educatius, plataformes socials i organitzacions vinculades al foment de la pau, els drets humans i la solidaritat- va néixer com una proposta d’acció del Forum Social Català sota el lema “Les Armes no Eduquen, Les Armes Maten“, amb la idea de concentrar el malestar d’una bona part de la societat catalana davant la progressiva militarització d’espais educatius, de lleure i especialment d’oci infantil i juvenil. Entenem que la presència de forces armades en aquests àmbits no és admissible per les següents raons :

 • Els valors que transmeten les institucions militars, l’obediència, la disciplina, el patriarcat, l’androcentrisme o el recurs a la violència, contradiuen els valors vertebrals que han de regir l’educació de la infancia i el jovent: l’autonomia, l’esperit crític, la responsabilitat, l’empatia, el diàleg o la solidaritat.
 • En un context on la seguretat humana s’hauria de mesurar amb indicadors de sanitat, de seguretat alimentària, d’accés al treball, de respecte als drets humans, de conservació del medi natural o del dret a l’educació, transmetre esquemes militaristes com a solució dels problemes que afecten les nostres societats és contradictori i caduc.
 • L’exèrcit espanyol, amb la seva presència en els espais educatius, pretén potenciar l’eufemística “cultura de la defensa” i “l’esperit militar” entre la joventut per millorar la seva deteriorada imatge pública i pal·liar les actuals dificultats de reclutament.

Una mostra de l’enganyós esforç per part de les forces armades per donar una imatge d’empatia amb la infància és el tipus d’activitats que ofereix en aquests esdeveniments. Per a l’edició 2012 del Festival de la Infància l’activitat programada per part de la Tercera subinspecció general de l’exèrcit es denominava “Viu una aventura i apadrina un pingüí” La realitat és una altra i com es fa evident en consultar les hemeroteques, la presència de l’exèrcit en esdeveniments com el Festival de la Infància intenta reforçar la idea del militarisme com a via de solució a conflictes, crear una imatge edulcorada de la violència i en definitiva reforçar la permanència del complex militar en la nostra societat, amb les conseqüències (fins i tot pressupostàries) que això representa. Per tot l’anterior, des de la Campanya Desmilitaritzem l’Educació convidem a mares, pares, educadors, professorat i ciutadania en general a mostrar el seu rebuig a la presència de l’Exèrcit en el Festival de la Infància de Barcelona, sol·licitant-li a la Sra. Helena Rakosnik, presidenta del Comitè Organitzador, retiri la invitació a l’Exèrcit per participar en aquesta i successives edicions del Festival.

Les Armes No Eduquen, Les Armes Maten                    #InfanciaSenseArmes [emailpetition id=”1″]

6 thoughts on “Denunciem la presència de l’Exèrcit en el Festival de la Infància #InfanciaSenseArmes”

 1. Pingback: Helena Rakosnik, retiri la invitació a l’Exèrcit per participar en el Festival de la Infància | Desmilitaritzem l'Educació

 2. Xus Lopez-Arenas Montes

  Vull que la meva filla s’eduqui amb el valor de la pau. Del diàleg. L’exèrcit no pinta res al Festival de la Infància.

 3. Pingback: La campanya Desmilitaritzem l’Educació convida a la ciutadania a denunciar la presència de l’exèrcit en el Festival de la Infància i sol·licita que se li retiri la invitació a participar. « Portal Sant Antoni

 4. He estado hoy en el festival, y aparte de unas colas enormes, mi curiosisdad era ver lo que tenían allí los militares. Yo tambien pienso que la paz es posible, y algún podríamos vivir sin ejércitos. Asi que iba con ganas de montarla, pero la verdad he de reconocer que no era lo que esperaba.
  Tranquilo Xus que puedes llevar a tu hija, si no fuera por el cartel que ponen, cuesta reconocer que son militares, han montado una pista de obstaculos y una especie de jungla, y no hacen campanya de reclutamiento ni nada, supongo que evitan deliberadamente las polemicas.
  En justicia, hay que reconocer que no era lo que me imaginaba al leer la noticia.

 5. Pingback: La guerra no és la resposta: resisteix la militarització de la joventut! #milifreeedu |

Leave a Reply