Aprovació Moció 55/XI al Parlament de Catalunya | Catalunya Desmilitaritzada

A través d’aquest mitjà, reproduïm l’article publicat pel Centre Delàs d’Estudis per la Pau (una de les entitats impulsores d’aquesta campanya) en relació a l’aprovació de la Moció 55/XI per part del Parlament de Catalunya. (podeu llegir-ho més a baix).

Des de la campanya Desmilitaritzem l’Educació estem molt satisfetes per l’aprovació d’aquesta moció i reprenem el compromís de mobilització parmanente a favor de la Cultura de la Pau i la plena desmilitarització de la nostra societat.

Un reconeixement a totes les persones, entitats i col·lectius que han mantingut aquest esforç al llarg de vuit anys des de l’inici de Desmilitaritzem l’Educació i la nostra felicitació també a les plataformes antimilitaristes de Catalunya, l’estat espanyol i a nivell internacional perquè aquest assoliment és la concreció d’un esforç comú (de reflexió i mobilització) a favor d’una societat i un món més just mitjançant la Cultura de la Pau.

Aprofitem també per informar que el passat 20 de juliol la campanya va realitzar la seva segona assemblea oberta en la qual es va fer especial valoració de la conjugació de diverses mobilitzacions al llarg del territori català amb diversos col·lectius a favor de la Desmilitarització de Catalunya. Una línia de treball que per al curs 2016-2017 continuarem aprofundint.

Us convidem a participar activament en les diferents convocatòries que al llarg dels propers mesos us anirem informant

…………………………………………………………………………

Catalunya desmilitaritzada, un pas ineludible cap a la cultura de pau

logo_delas_101Al Centre Delàs ens felicitem per l’aprovació al Parlament d’una moció històrica pel moviment per la pau català i pel propi Centre Delàs d’Estudis per la Pau en particular que ha treballat des de la recerca contínua sobre militarisme i desarmament i la participació activa a les campanyes conjuntes amb altres entitats del territori, com és el cas de la campanya Desmilitaritzem l’educació, per promoure una Catalunya desmilitaritzada, un pas ineludible per la cultura de pau.

La Moció 55 / XI del Parlament de Catalunya de dimecres passat, 13 de juliol, a la que vam ser-hi presents com a públic, recull la moció presentada en sessió plenària per l’ara diputada Gabriela Serra de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP), sobre una Catalunya desmilitaritzada, que sobre tot és una reconeguda pacifista, a més d’investigadora del Centre Delàs.

La històrica moció per una Catalunya desmilitaritzada recull es següents avenços:

1. Propietats militars per usos civils. Entre les peticions parlamentàries s’insta el Govern a realitzar les accions necessàries per a traspassar a la Generalitat, o a l’ens local corresponent, els béns immobiliaris en desús que es trobin en el patrimoni militar, perquè puguin ser destinats a ús civil.

2. La fi de les desfilades militars. En coherència amb els valors de pau s’insta a que no es realitzi cap acte d’exaltació militar, de la violència i de les armes. S’entén que les desfilades militars i actes anàlegs en espais civils entren dins d’aquesta contradicció.

3. No més maniobres militars a espais civils. També es demana al Govern que les maniobres militars no siguin realitzades en espais no militars, de manera que es prohibeixi el seu exercici en espais que no ho siguin, com el Parc Natural de la Serra de Collserola i el Parc Natural de la Muntanya de Montserrat, entre altres.

4. Una Festa del Cel no militaritzada. Es considera que ha de ser desautoritzada la presència d’avions de combat en l’exposició aèria “Festa del Cel”.

5. Fora l’Exèrcit del Saló i de qualsevol espai educatiu. S’insta a evitar la presència de l’exèrcit a centres educatius i formatius així com en espais educatius i promocionals, com ara el Saló de l’Ensenyament, el Saló de la Infància de Barcelona o la ExpoJove de Girona; entre d’altres.

6. No més ajudes a la indústria i R+D militar a Catalunya. Finalment, el Parlament Català exigeix al Govern, per mitjà de la moció, a que no doni ajudes i que tampoc promogui la indústria militar a Catalunya, el que inclou la inversió en R + D que estigui orientada al desenvolupament de la indústria militar i armamentística.

Tot i els vots sempre en contra de PP i en certes ocasions de Ciutadans, que en diferents punts va optar per l’abstenció, la moció va ser aprovada pels vots a favor de Catalunya si que és Pot , Cup i Junts pel Sí, PSC va donar suport explícit al pirmer punt de la moció.

Des del Centre Delàs volem agrair la tasca de les seves investigadores i de les activistes de la campanya Desmilitaritzem l’educació i de tot el pacifisme català, que van fer posible no sols molt de l’argumentari d’aquesta moció en particular, sinó dels discursos tan necessaris per construir una cultura de pau a Catalunya i al món.

Enllaços:

Moció 55/XI del Parlament de Catalunya, sobre la desmilitarització de Catalunya

Video Interpel·lació al Govern sobre una Catalunya desmilitaritzadaVideo Interpel·lació al Govern sobre una Catalunya desmilitaritzada

Video Moció subsegüent a la interpel·lació al Govern sobre una Catalunya desmilitaritzada

El Parlament aprova una moció històrica pel moviment per la pau (Article LaFede.Cat)

Leave a Reply