Skip to content

Desmilitaritzem el Saló de l’Ensenyament 2010

Un any més, l’exèrcit ha estat convidat a participar al Saló de l’Ensenyament de Barcelona (del 17 al 21 de març). I un any més la societat civil catalana, a favor de la pau, considerem que la seva presència en aquest esdeveniment educatiu no és admissible per les següents raons:

– Els valors que transmeten les institucions militars, l’obediència, la disciplina, el patriarcat, l’androcentrisme i especialment el recurs a la violència com a mètode per a la resolució dels conflictes, contradiuen els valors de pau i diàleg que han de regir l’educació dels i les joves del nostre país.

– La proposta que l’exèrcit ofereix als estudiants s’oposa a la LOE, que s’inspira en “l’educació per a la prevenció de conflictes i per a la resolució pacífica d’aquests, així com la noviolència en tots els àmbits de la vida personal, familiar i social”, i s’orienta a la consecució de “la formació per a la pau, el respecte dels drets humans, la vida en comú, la cohesió social, la cooperació i solidaritat entre els pobles.”

– La presència de l’exèrcit en aquest saló s’emmarca en la cada cop més incisiva participació en els espais educatius. L’exèrcit espanyol pretén potenciar l’eufemística “cultura de la defensa” i “l’esperit militar” entre la joventut per millorar la seva deteriorada imatge pública i pal·liar les actuals dificultats de reclutament.

– La propaganda que el jovent rep del Ministeri de Defensa és enganyosa, desprèn una imatge idíl·lica de la vida militar i edulcora el paper de les forces armades espanyoles en els conflictes bèl·lics. L’exèrcit és presentat gairebé com una ONG d’ajut humanitari, que oculta el seu rol de defensa d’interessos més espuris. En cap cas s’informa rigorosament de les conseqüències que es desprenen de l’acció militar.

– En un context on la seguretat humana s’hauria de mesurar amb indicadors de sanitat, de seguretat alimentària, d’accés al treball, de respecte als drets humans, de conservació del medi natural o del dret a l’educació, transmetre esquemes militaristes com a solució dels problemes que afecten les nostres societats és contradictori i caduc.

Així, des del convenciment que la missió de les institucions i els agents educatius és el foment de la cultura, la ciència i els valors de la convivència i la diversitat, creiem que exèrcit i educació són conceptes manifestament antagònics. A més, constatem el contrasentit que suposa que un govern de la Generalitat potencia la Cultura de la Pau amb instruments com l’Institut Català Internacional per la Pau, l’Oficina de Promoció de la Pau i els Drets Humans, o el Consell Català de Foment de la Pau, convidi, mitjançant el Departament d’Educació, institucions militars al Saló de l’Ensenyament.

Per això manifestem el nostre ferm rebuig a la presència de l’exèrcit al Saló de l’Ensenyament i comminem el Departament d’Educació, en qualitat de coordinador, i la Fira de Barcelona, en qualitat d’organitzadora, a retirar-li la invitació per a les edicions d’enguany i les properes.
Les armes no eduquen, maten!

Entitats membres de la Campanya DESMILITARITZEM L’EDUCACIÓ:
ACASC, Associació Ciutadana Anti-sida de Catalunya, Acció del Cristians per l’Abolició de la Tortura (ACAT), AMPA CEIP Jaume Balmes – Sant Feliu de Codines, AMPA Escola Patronat Domènec, Assemblea Antimilitarista de Madrid, Assemblea Mundet, Ateneu Art i Cultura (l’Escala), Brigades Internacionals de Pau de Catalunya, Centre UNESCO de Catalunya, Centre Virtual de Cultura de Pau de Catalunya, Col·lectiu Antimilitarista de Sant Cugat, Col·lectiu d’Estudiants del Maresme (CEM), Coordinadora d’ONG Solidàries (Comarques Gironines i Alt Maresme), Coordinadora Tarragona Patrimoni de la Pau, Coordinadora Un altre Món és Possible (Sabadell), Dones x dones, Edualter, Entredobles, Escola Guinardó SCCL, Estudiants en Acció, Estudiants en Lluita, Federació Catalana d’ONG pels Drets Humans, Federació Catalana d’ONG per el Desenvolupament, Federació Catalana d’ONG per la Pau, Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (FAPAC), Fundació Akwaba, Fundació K-MON, Fundació Món-3, Fundació per la Pau, Grup d’Educació per la Pau, Germanor Obrera d’Acció Catòlica, Grup Cívic Cultural EMPREMTES, Grup d’Empordaneses i Empordanesos per la solidaritat, Joves d’Esquerra Verda, Justícia i Pau- Centre Delàs, Plataforma Aturem la Guerra, Plataforma per la Pau Lloret, Proda Catalunya, Servei d’Informació de l’Objecció fiscal a la Despesa Militar, Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, Societat Catalana d’Educació Ambiental, Universitat Internacional de la Pau, USTEC·STEs (IAC), Vallirana per la pau.

Correu de la campanya: desmilitaritzem@gmail.com

2 thoughts on “Desmilitaritzem el Saló de l’Ensenyament 2010”

  1. Pingback: Desmilitaritzem el Saló de l’Ensenyament « Moviments Socials i Cooperació

  2. Mariona Baraldés Cabarrocas

    Exèrcit i educació és un oxímoron massa difícil d’entendre!!.

Leave a Reply