Skip to content

Les ONG demanen la cancel·lació de totes les campanyes i festes promocionals de l’exèrcit

Amb motiu del Dia de les Forces Armades i davant la campanya publicitària del Ministeri de Defensa, les ONG denuncien la instrumentalització de l’ajuda humanitària per part de l’exèrcit, i demanen la reducció de la despesa militar en general i de totes les accions de promoció de l’exèrcit que consideren supèrflues i innecessàries en temps de crisi.

Barcelona, 28 de maig de 2010.- Un dels espots de la campanya Detrás de un acto heroico hay toda una fuerza oculta la intervenció militar sota l’argument de l’ajuda humanitària a Afganistan. La Confederació Catalana d’ONG per la Pau, els Drets Humans i el Desenvolupament recorda a la societat que les ONG demanen la retirada de les tropes d’Afganistan, una missió que difícilment pot ser considerada com a humanitària al barrejar-se amb una acció de guerra, i que és cara i ineficaç. Les ONG rebutgen la militarització de l’ajuda i la consideren èticament i estratègicament inacceptable.

Igualment denuncien que aquesta campanya publicitària contradiu frontalment les directrius que el propi govern es marca en el II Pla de l’Aliança de les Civilitzacions, recentment aprovat, i en l’Estratègia d’Educació per al Desenvolupament de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament -AECID- que estableix clarament que cal entendre el concepte de pau com la satisfacció de tots els drets humans. Aquesta campanya és un exemple més de la forta despesa que Defensa fa en comunicació institucional, objectiu per al qual compta amb una Direcció General, una Subdirecció, una Oficina de Comunicació Social i una Oficina de Publicitat Institucional. Aquest tipus de campanyes publicitàries ronda els 5 milions d’euros.

Les ONG consideren ofensiu per a totes les persones que es veuran afectades pels retalls socials que Defensa la llanci la mateixa setmana que s’ha aprovat el Decret llei per a la reducció del dèficit. Només amb un 25% de reducció de la despesa militar feta els anys 2008 i 2009 (en els quals ja hi havia crisi) i dels anys 2010 i 2011 ja s’estalviarien els 15.000 milions d’euros que es pretenen aconseguir ara amb el sacrifici dels més vulnerables.

A Espanya, la despesa militar no ha baixat mai de 10.000 milions d’euros des de l’any 2000. El 2010 estan pressupostats 17.000. 50 milions d’euros al dia, dues  vegades més que per Treball i Assumptes Socials, i cinc vegades més que per Educació i Ciència. La presència a Afganistan va costar 364 milions d’euros l’any passat. Les ONG demanen que, en temps de crisi, es redueixin els pressupostos militars i els diners es derivin a programes socials, indicació que l’ONU ja va fer el 1994 i que coneixem com a Dividend de Pau. De la mateixa manera, demanen l’eliminació de la Direcció General de Comunicació de la Defensa i de la seva Oficina de Publicitat Institucional, i la cancel·lació sine die de totes les campanyes publicitàries i les festes promocionals de l’exèrcit.

Confederació Catalana d’ONG per la Pau, els Drets Humans i el Desenvolupament
c/ Tàpies, 1-3 – 08001 – Barcelona
93 442 28 35
confederacio@confederacio.org

1 thought on “Les ONG demanen la cancel·lació de totes les campanyes i festes promocionals de l’exèrcit”

  1. Marc Antoni Adell

    Efectivament, Daniel Cohn-Bendit ja ho h adenunciat al Parlament Europeu, en relació al tema de Grècia: les despeses militars sòn astronòmiques -i patrocinades per França i Alemanya que en són proveïdors-, mentre les “mesures” per redreçar l’economia castiguen als més febles. És d’una hipocresia esfereïdora.
    Marc Ant. Adell-DNI: 18.838.422L

Leave a Reply