Skip to content

Saló de l’Ensenyament 2011: L’exèrcit torna a envair els espais educatius

La campanya “Desmilitaritzem l’Educació” denuncia la presència de l’exèrcit al Saló de l’Ensenyament de Barcelona que tindrà lloc del 23 al 27 de març i demana al Departament d’Ensenyament la seva retirada.

Enguany, l’exèrcit ha estat convidat de nou a participar al Saló de l’Ensenyament de Barcelona. Des del convenciment que la missió de les institucions i els agents educatius és el foment de la cultura, la ciència i els valors de la convivència i la diversitat, la Campanya “Desmilitaritzem l’Educació” creu que exèrcit i educació són conceptes manifestament antagònics.

El manifest elaborat des de la campanya “Desmilitaritzem l’Educació” denuncia que la propaganda que el jovent rep del Ministeri de Defensa és enganyosa, desprèn una imatge idíl·lica de la vida militar i edulcora el paper de les forces armades espanyoles en els conflictes bèl·lics. Argumenta que en un marc de forta crisi econòmica i de retallades pressupostàries, és intolerable que es dediquin diners públics a la promoció de l’exèrcit, del militarisme i de la cultura de defensa, i a costoses campanyes de publicitat de reclutament i de millora de la imatge de les forces armades, quan hi ha altres prioritats de primer ordre al nostre país.

La Campanya Desmilitaritzem l’Educació i la Confederació Catalana d’ONG per la Pau, els Drets Humans i el Desenvolupament, en un comunicat conjunt el 21 de desembre de 2010, van exigir al Govern que reconsiderés la convocatòria per a subvencions per a la promoció i difusió de la cultura de defensa i de la imatge de les Forces Armades per el 2011, adjudicant un total de 645.370€ per promoure cursos, seminaris, fòrums i projectes d’investigació pel públic en general i en l’àmbit escolar que tractin temes com l’Estratègia de Seguretat Espanyola o el Nou Concepte Estratègic de l‘OTAN. El comunicat demanava per altra banda que el Govern prioritzés el foment d’una cultura de pau a través de la investigació i educació per la pau, així com una acció humanitària i cooperació desmilitaritzades.

Aquesta qüestió va arribar al Congrés dels Diputats, el passat 23 de febrer, gràcies a una interpel·lació de CiU, on finalment el Congrés va instar per unanimitat al Govern a vetllar perquè el Ministeri de Defensa compleixi de forma efectiva la Llei de Publicitat i Comunicació Institucional de 2005, així com a continuar amb la política d’austeritat i reducció de les despeses en matèria de propaganda de defensa.

Per tot això, i per coherència amb els valors per a una cultura per la pau i la desmilitarització de l’educació a les aules, la Campanya “Desmilitaritzem l’educació” manifesten el seu ferm rebuig a la presència de l’exèrcit al Saló de l’Ensenyament i commina al Departament d’Ensenyament, en qualitat de coordinador, i a la Fira de Barcelona, en qualitat d’organitzadora, a retirar-li la invitació per a les edicions d’enguany i les properes.

 

Manifest DESMILITARITZEM EL SALÓ DE L’ENSENYAMENT


Un any més, l’exèrcit ha estat convidat a participar al Saló de l’Ensenyament de Barcelona (del 23 al 27 de març). I un any més la societat civil catalana, a favor de la pau, considerem que la seva presència en aquest esdeveniment educatiu no és admissible per les següents raons:

– Els valors que transmeten les institucions militars, l’obediència, la disciplina, el patriarcat, l’androcentrisme i especialment el recurs a la violència com a mètode per a la resolució
dels conflictes, contradiuen els valors de pau i diàleg que han de regir l’educació dels i les joves del nostre país.

– La proposta que l’exèrcit ofereix als estudiants s’oposa a la LOE, que s’inspira en “l’educació per a la prevenció de conflictes i per a la resolució pacífica d’aquests, així com la noviolència en tots els àmbits de la vida personal, familiar i social”, i s’orienta a la consecució de “la formació per a la pau, el respecte dels drets humans, la vida en comú, la cohesió social, la cooperació i solidaritat entre els pobles.”

– La presència de l’exèrcit en aquest saló s’emmarca en la cada cop més incisiva participació en els espais educatius. L’exèrcit espanyol pretén potenciar l’eufemística “cultura de la defensa” i “l’esperit militar” entre la joventut per millorar la seva deteriorada imatge pública i pal·liar les actuals dificultats de reclutament.

– La propaganda que el jovent rep del Ministeri de Defensa és enganyosa, desprèn una imatge idíl·lica de la vida militar i edulcora el paper de les forces armades espanyoles en els conflictes bèl·lics. L’exèrcit és presentat gairebé com una ONG d’ajut humanitari, que oculta el seu rol de defensa d’interessos més espuris. En cap cas s’informa rigorosament de les conseqüències que es desprenen de l’acció militar.

– En un context on la seguretat humana s’hauria de mesurar amb indicadors de sanitat, de seguretat alimentària, d’accés al treball, de respecte als drets humans, de conservació del
medi natural o del dret a l’educació, transmetre esquemes militaristes com a solució dels problemes que afecten les nostres societats és contradictori i caduc.

Així, des del convenciment que la missió de les institucions i els agents educatius és el foment de la cultura, la ciència i els valors de la convivència i la diversitat, creiem que exèrcit i educació són conceptes manifestament antagònics. A més, en un marc de forta crisi econòmica i de retallades pressupostàries, no es pot tolerar que es dediquin diners públics a la promoció de l’exèrcit, del militarisme i de la cultura de defensa, ni a costoses campanyes de publicitat de reclutament i de millora de la imatge de les forces armades, quan hi ha altres prioritats al nostre país.

Per això manifestem el nostre ferm rebuig a la presència de l’exèrcit al Saló de l’Ensenyament i comminem el Departament d’Ensenyament, en qualitat de coordinador, i la Fira de Barcelona, en qualitat d’organitzadora, a retirar-li la invitació per a les properes edicions.

Les armes no eduquen, maten!

 

Entitats membres de la Campanya DESMILITARITZEM L’EDUCACIÓ:

ACASC, Associació Ciutadana Anti-sida de Catalunya, Acció del Cristians per l’Abolició de la Tortura (ACAT), AMPA CEIP Jaume Balmes – Sant Feliu de Codines, AMPA Escola Patronat Doménech, Assemblea Antimilitarista de Madrid, Assemblea Mundet, Ateneu Art i Cultura (l’Escala), Brigades Internacionals de Pau de Catalunya, Centre UNESCO de Catalunya, Centre Virtual de Cultura de Pau de Catalunya, CGT, Col·lectiu Antimilitarista de Sant Cugat, Col·lectiu d’Estudiants del Maresme (CEM), Coordinadora d’ONG Solidàries (Comarques Gironines i Alt Maresme), Coordinadora Tarragona Patrimoni de la Pau, Coordinadora Un altre Món és Possible (Sabadell), Dones x dones, Edualter, Entrepobles, Escola Guinardó SCCL, Estudiants en Acció, Estudiants en Lluita, Federació Catalana d’ONG pels Drets Humans, Federació Catalana d’ONG per el Desenvolupament, Federació Catalana d’ONG per la Pau, Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (FAPAC), Fundació Akwaba, Fundació K-MON, Fundació Món-3, Fundació per la Pau, Germanor Obrera d’Acció Catòlica, Grup d’Educació per la Pau, Grup Cívic Cultural EMPREMTES, Grup d’Empordaneses i Empordanesos per la solidaritat, Joves d’Esquerra Verda, Justícia i Pau- Centre Delàs, Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, Moviment per la Pau, Plataforma Aturem la Guerra, Plataforma per la Pau Lloret, Proda Catalunya, Servei d’Informació de l’Objecció fiscal a la Despesa Militar, Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, Societat Catalana d’Educació Ambiental, Universitat Internacional de la Pau, USTEC·STEs (IAC), Vallirana per la pau.

Correu de la campanya: desmilitaritzem@gmail.com

5 thoughts on “Saló de l’Ensenyament 2011: L’exèrcit torna a envair els espais educatius”

 1. Dieu al vostre manifest:
  Els valors que transmeten les institucions militars, l’obediència, la disciplina, el patriarcat, l’androcentrisme…

  Patriarcat i androcentrisme són valors negatius que suposen imposar una visió masculina de la societat. No crec que sigui aplicable aquí. Que els exércits estiguéssin integrats exclusivament per dones no els faria pas millors.
  Els exércits són dolents per violents, no per masculins. Estic una mica cansat de haver de disculpar-me sempre per ser home.
  Els homes també podem ésser sensibles, contraris a la violencia…

  Per altra banda, estic completament d’acord amb el vostre plantejament. Endavant amb les vostres accions.

 2. Sou uns intolerants, com a mínim a alguns dels adolescents descarriats de les aules son una sortida que com amínim els donarà unes pauets de vida que a les seves families desestructurades mai no tindran, i els dona una perspectiva de futur

 3. La veritable democràcia es quant totes les opinions caben en un lloc, el que esborreu les opinions dels que estan a favor de la sortida “laboral” militar tampoc no cal esborrar-los

 4. Sempre caldrà carn de canó, ara mateix poden anar a parar a Agfanistan, o a Líbia. Estem en guerra, encara que ningú se n’hagi adonat. Els que vam fer la mili sabem quin pà donen… els militars com més lluny millor; el servei militar, un lloc on es defensen interessos que no són els meus.

Leave a Reply