AEGEE-Europa denuncia l’atac a la joventut que suposa la supressió del Consell de la Joventut d’Espanya #SalvemosElCJE

Nota de Premsa Brussel·les, 21 de juny 2013

AEGEE-Europa, associació europea d’estudiants present en 19 ciutats espanyoles, denuncia que el tancament del Consell de la Joventut d’Espanya agreujarà la desprotecció dels joves al nostre país i suposa una violació del dret constitucional a la participació de la joventut en el desenvolupament polític, social, econòmic i cultural. El consell de ministres ho aprovarà avui dins de les retallades en l’Administració Pública sense consultar prèviament l’opinió dels joves.

El Consell de la Joventut d’Espanya està en la llista d’organismes que suprimirà el Consell de Ministres d’avui divendres 21 de juny de 2013 a proposta de la Comissió per a la Reforma de les Administracions Públiques (CORA), segons una notícia publicada pel diari El País en la seva edició digital. El CJE és el màxim organisme de representació juvenil al Estat Espanyol, integrant la veu de tots els sectors de la joventut i oferint a més d’aquesta representació, infinites oportunitats de formació, mobilitat, cooperació i desenvolupament per a la joventut espanyola. És un exemple de pluralisme perquè representa a totes les ideologies, i una escola de democràcia que es mostra més necessària que mai en aquests moments.

La veu de la joventut a Europa

El Consell de la Joventut d’Espanya és el representant del Estat Espanyol en el Fòrum Europeu de la Joventut (YFJ), el nostre interlocutor d’enfront de les institucions europees. El Fòrum Europeu de la Joventut ha jugat un paper fonamental en el desenvolupament de polítiques de suport a la joventut com la famosa Garantia Juvenil (proposta per la Comissió Europea), eina decisiva per a la lluita contra la desocupació juvenil que suposarà 2000 milions d’inversió europea.

Una pèrdua de drets constitucionals

La desaparició del Consell de la Joventut d’Espanya és un atac al dret dels joves a participar lliure i eficaçment en el desenvolupament polític, social, econòmic i cultural. En paraules de Luis Alvarado Martínez, President de AEGEE-Europa, “en lloc de promoure aquest dret com requereix l’Article 48 de la nostra Constitució, aquesta decisió va en l’adreça oposada. En un moment en què el discurs a Europa gira entorn de recolzar a la joventut, i quan s’està reconeixent més que mai el paper de l’associacionisme i el voluntariat com a plataforma d’aprenentatge i desenvolupament d’habilitats que són clau a l’hora de trobar una ocupació, aquesta decisió manca de tot sentit”. Tret que es vulgui silenciar una de les veus més crítiques contra algunes de les decisions del Govern. En una democràcia, protegir la diversitat d’opinions hauria de ser una prioritat i ajustos pressupostaris no haurien de ser excusa per fer callar als sectors crítics.

Es tem una reacció en cadena

Aquesta mesura a més suposa una amenaça per als Consells de la Joventut a nivell local i regional, que exerceixen la mateixa labor de suport a la participació juvenil en municipis i CCAA. Ja han desaparegut recentment en diversos municipis i a nivell regional a Madrid i Cantàbria.

La joventut és un dels grups als quals aquesta crisi ha copejat amb major duresa en tota Europa. La situació a Espanya és encara pitjor: una taxa de desocupació juvenil que supera el 56%, retallades en educació i recerca, l’incert futur de les nostres pensions… Rebem males notícies per tots costats i en molts casos ens veiem forçats a tornar a viure amb les nostres famílies o a emprendre una nova vida a l’estranger, on les oportunitats no són tan escasses com al nostre país. Aquest nou atac als nostres drets ennegreix encara més el futur i ens priva del nostre interlocutor enfront del Govern.

AEGEE-Europa i el CJE

AEGEE-Europa col·labora amb el CJE en nombroses iniciatives en el si del Fòrum Europeu de la Joventut. El CJE és reconegut a Europa com un model a seguir per la seva pluralitat, la seva trajectòria i la seva professionalitat. La seva desaparició seria un atac a la democràcia, i la seva transformació en una nova entitat, si de bo de bo és tan necessària, no hauria de ser adoptada sense un procés de reflexió en el qual la joventut representada en el CJE tingui l’oportunitat de decidir què model volen.

AEGEE-Europa és una associació creada fa 28 anys amb l’objectiu de crear una Europa unida, arrelada en la democràcia i el respecte als Drets Humans i ajuntant estudiants de totes les cultures del nostre continent. Avui, AEGEE és la major associació interdisciplinària d’estudiants: 40 països, 200 ciutats i 13000 amics. Aquesta xarxa proporciona la plataforma ideal perquè joves de tota Europa col·laborin en activitats internacionals com a conferències, seminaris, intercanvis i cursos de formació. En sintonia amb els desafiaments als quals ha de fer front la joventut a Europa, el treball de AEGEE se centra actualment en tres àrees: foment de la participació juvenil, desenvolupament de les relacions d’Europa amb el seu entorn i la lluita contra la discriminació.

AEGEE-Europa Fòrum Europeu dels Estudiants

Leave a Reply