Saltar al contenido

‘Desmilitaritzem l’educació’ veu «provocació» en què l’Exèrcit tripliqui espai en el Saló de l’Ensenyament

La campanya lamenta «inoperància» del Parlament i l’Ajuntament de Barcelona

BARCELONA, 14 Març (EUROPA PRESS) –

La campanya ‘Desmilitaritzem l’educació’ ha qualificat de «provocació absoluta» que l’Exèrcit espanyol tripliqui la seva presència en el Saló de l’Ensenyament, que se celebrarà en el recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona del 22 al 26 de març, en passar d’un estand de 36 a 100 metres quadrats de superfície.

En roda de premsa aquest dimarts, el membre de la iniciativa Jordi Muñoz ha considerat que aquesta major presència militar «contravé de forma flagrant» la moció aprovada al juliol pel Parlament sobre desmilitarització, els acords plenaris adoptats per l’Ajuntament de Barcelona i el posicionament que defensa la campanya des del 2008.

Per això, ha acusat el president del Consell d’Administració de Fira de Barcelona, Josep Lluís Bonet, d’haver actuat amb un gest de «descortesia institucional i supèrbia desaforada» en no respondre a cap dels requeriments de la Generalitat i el consistori barceloní.

També ha criticat la inoperància de les institucions públiques per no frenar la presència de l’Exèrcit en aquesta edició del Saló, en les seves paraules: «Considerem que a les administracions públiques els toca donar les pautes i directrius oportunes i adoptar mesures perquè l’exèrcit no tingui presència aquest any».

Aquesta situació mostra una debilitació de l’acció institucional, ha dit Muñoz en sostenir que posa en dubte la sobirania del Parlament i de l’Ajuntament de Barcelona, la qual cosa veu molt greu: «El poder empresarial i el poder militar estan per sobre del poder civil?».

L’ampliació de l’expositor se’ls va confirmar el 9 de març en una reunió amb la directora del Saló, Roser Soley, que va detallar que havia estat una petició de l’Exèrcit, i arriba després que al desembre l’Ajuntament de Barcelona vetés la presència de les forces armades en el Saló de la Infància, ha detallat.

«L’Exèrcit no ha d’ocupar els espais educatius, de formació i d’oci. No li són propis perquè els valors militars contradiuen els valors de la comunitat educativa», que estan basats en la cultura de la pau, ha defensat Muñoz.

«LES ARMES NO EDUQUEN, MATEN»

La també membre de la campanya Marina Pérez ha exposat que la campanya seguirà tenint presència en el Saló de l’Ensenyament en aquesta edició per protestar contra la presència de l’Exèrcit, encara que es reserven les accions concretes: «Les armes no eduquen, les armes maten».

Muñoz ha denunciat que es vulgui normalitzar el fet bèl·lic presentant-ho amb una «imatge edulcorada», i ha afegit que ensenyar a matar no té cabuda a l’espai educatiu i no es pot considerar una sortida laboral, perquè l’exèrcit no forma sinó que recluta.

L’economista i activista Arcadi Oliveres ha reclamat «dir no a l’exèrcit, a la violència i a tot el que fa mal», després d’aprofundir en dades sobre despesa militar a Espanya: 52 milions d’euros al dia per preparar guerres contra enemics inexistents, ha dit.

Deja un comentario